#konserwanty #mumifikacja #śmierć komórki #żywność przetworzona #czasżycia 🍀🍀🍀 Czy wiesz jak konserwanty z żywności przetworzonej, wygodnej wpływają na nasze życie, nasze komórki? 🍀🍀🍀 🍀 Konserwanty z żywności to substancje m.in. bakteriobójcze, bakteriostatyczne czyli one odgrywają istotną rolę w przedłużaniu trwałości i poprawianiu smaku żywności. Konserwanty kontrolują i zapobiegają psuciu się żywności, chroniąc przed zepsuciem przez mikroorganizmy (np. bakterie, drożdże, pleśnie), zagrażającym życiu botulizmem i innymi organizmami, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Czyli to pozwalają na długie przechowywanie żywności. 🍀 Oprócz zepsucia spowodowanego przez mikroorganizmy, może być ono również wywołane przez czynniki chemiczne (np. utlenianie) lub fizyczne (np. temperatura, światło). Dlatego konserwanty chronią przed zmianami smaku bądź wyglądu (funkcja przeciwutleniająca). 🍀 Niestety jest też druga strona medalu. Jeśli wraz z żywnością je spożyw
Komentarze