#sólkuchenna #jodanpotasu #przeciwzbrylacz #E536

☘️Jak reagują nasze komórki, organizm na E536 i jodan potasu?
☘️Czy stosowanie w produkcji przemysłowej 🍕🍟🍔soli z E536, jodanem potasu wpływa na właściwości i jakość żywności?
Powstawanie cyjanowodoru w żołądku w reakcjiz E536 jest dla nas szkodliwe. Na cyjanowodór nie ma dawki bezpiecznej, każda jest szkodliwa. Jeśli taką sól dodaje się do żywności przygotowywanej w przemyśle to zmienia się właściwości tej żywności. I nasz organizm narażony jest w sposób ciągły na toksyczne działanie tego E536 , zwłaszcza przy braku lub bardzo znikomej ilości naturalnych przeciwutleniaczy (neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie) jak np. witamina E,A C, selen,cynk, w przetworzonej żywności. Powoduje przy tak częstym spożyciu zaburzenie metabolizmu w całym organizmie człowieka, dochodzi do spowolnienia lub zahamowania około 20 enzymów (na ogół oksydaz i dekarboksylaz), co ogranicza pobór tlenu przez komórki, utrudnia oddychanie komórkowe – uszkadzanie mitochondriów. Dlatego organizm jest niedotleniony i mamy kłopoty z oddychaniem, zawroty i bóle głowy, choroby nerek, wzrasta ryzyko chorób neurologicznych i nowotworowych,

Jeśli jeszcze do tego będzie jodan to wartość odżywcza tej żywności się zmieni.  Proutleniające działanie jodanu nasila procesy utleniania, karbonylacji, nitrozowania białek czyli prowadzi to do obniżenia strawności, spadku zawartości aminokwasów egzogennych czyli tych które musimy dostarczać komórkom organizmu z zewnątrz od 20 do 80%. Utlenione aminokwasy w takiej żywności działają toksycznie na nasz organizm np utlenione aminokwasy siarkowe są niedostępne żywieniowo dla organizmu, a dodatkowo np. powstały  sulfotlenek metioniny wykazuje potencjał toksyczny, bo upośledza w komórkach wątroby wewnętrzną obronę antyoksydacyjną – czyli zbliżamy się do nowotworu. Utlenione i karbonylowane białka tworzą stres oksydacyjny co powoduje stan zapalny śluzówki przewodu pokarmowego i inne stany zapalne. Tego skutkiem jest nadmierna reakcja układu immunologicznego tzw. burza cytokinowa, która jest przyczyną chorób autoimmunizacyjnych.  Do tego dochodzą współdziałające nie tylko z białkami reaktywne produkty utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych czyli nadtlenki lipidowe, które utleniają witaminy lipofilne czyli ADEK, karotenoidy, również Q10, witaminę C. I te nadtlenki z wtórnymi produktami oksydacji -aldehydami i  ketonami – utleniają witaminy z grupy B, m.in. foliany . A brak  witamin B6, B9, B12 jest główną przyczyną hiperhomocysteinemia- czyli baza schorzeń sercowo-naczyniowych np. udarów mózgu.

Polub post👍 , udostępnij blog 📧

Komentarze

Popularne posty z tego bloga