#stres na poziomie kom贸rki # s贸d #potas #problemy zwyrodnieniowe
馃崁馃崁馃崁 Jak poradzi膰 sobie ze stresem na poziomie kom贸rki , czyli tam gdzie si臋 on zaczyna?
馃崁馃崁馃崁 Jak膮 rol臋 w stresie odgrywa s贸d i potas?
馃崁馃崁馃崁Dlaczego wraz ze stresem kom贸rka traci du偶e ilo艣ci potasu a nie sodu?
Stres dotyczy nas wszystkich. Jednak nie wszyscy z nas wiedz膮, 偶e stres zaczyna si臋 ju偶 na poziomie kom贸rkowym. Naukowcy w badaniach nad stresem odkryli zwi膮zek mi臋dzy procesami degeneracyjnymi w organizmie zachodz膮cych wskutek stresu. Tym wsp贸lnym czynnikiem jest niedob贸r potasu . Stopie艅 niedoboru potasu jest bezpo艣rednio zwi膮zany ze stopniem uszkodzenia zwyrodnieniowego. Kom贸rki przez stres nie tylko ulegaj膮 uszkodzeniu ale r贸wnie偶 mog膮 utraci膰 zdolno艣膰 do uzupe艂niania niedobor贸w potasu. Jest to niestety bardzo wa偶ne. Potas to g艂贸wny regulator proces贸w kom贸rkowych od produkcji energii do do rozmna偶ania kom贸rek , wszystkie podstawowe procesy naturalne w kom贸rce zale偶膮 od funkcji kontrolnych pe艂nionych przez potas. Przy niedoborze potasu zmienia si臋 kolejno艣膰 reakcji wewn膮trzkom贸rkowych, a procesy prowadz膮ce do uszkodzenia kom贸rek nasilaj膮 si臋. Pod wp艂ywem stresu mo偶e du偶a ilo艣膰 potasu w kr贸tkim czasie zosta膰 usuni臋ta z kom贸rek.
Dlaczego tak si臋 dzieje,偶e wraz ze stresem kom贸rka tracimy du偶e ilo艣ci potasu a nie sodu?
Nasi dalecy przodkowie nie mieli dost臋pu do dzisiejszych ilo艣ci sodu w postaci soli kuchennej. Przed t膮 ogromn膮 zmian膮 dot. procesu przygotowania posi艂ku, dieta przodk贸w sk艂ada艂a si臋 g艂贸wnie ze 艣wie偶ych i surowych produkt贸w ro艣linnych. A produkty ro艣linne by艂y wyj膮tkowo bogate w potas i bardzo ubogie w s贸d. I w艂a艣nie z tego powodu przez lata nasz organizm nauczy艂 si臋 gromadzi膰 s贸d ,a potas 艂atwo uwalnia膰 z organizmu pod wp艂ywem stresu. Wi臋c tak ewolucyjnie ukszta艂towa艂a si臋 odpowied藕 na stres.
呕eby rozwi膮za膰 ten problem obecnie najlepiej jest skorzysta膰 z aktywnej formu艂y, kt贸ra wynika z po艂膮czenia potasu z ryboz膮 i witamin膮 C. Witamina C w tej formule pe艂ni funkcj臋 transportow膮 (budowa zbli偶ona do cukru) do wn臋trza kom贸rki i jednocze艣nie chroni nasze DNA przed uszkodzeniami. Ryboza poprawia przyswajanie potasu w uszkodzonych kom贸rkach i wspomaga regeneracj臋 ich DNA.
Komentarze