#konserwanty #mumifikacja #śmierć komórki #żywność przetworzona #czasżycia
🍀🍀🍀Czy wiesz jak konserwanty z żywności przetworzonej, wygodnej wpływają na nasze życie, nasze komórki?🍀🍀🍀
🍀Konserwanty z żywności to substancje m.in. bakteriobójcze, bakteriostatyczne czyli one odgrywają istotną rolę w przedłużaniu trwałości i poprawianiu smaku żywności. Konserwanty kontrolują i zapobiegają psuciu się żywności, chroniąc przed zepsuciem przez mikroorganizmy (np. bakterie, drożdże, pleśnie), zagrażającym życiu botulizmem i innymi organizmami, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Czyli to pozwalają na długie przechowywanie żywności.
🍀Oprócz zepsucia spowodowanego przez mikroorganizmy, może być ono również wywołane przez czynniki chemiczne (np. utlenianie) lub fizyczne (np. temperatura, światło). Dlatego konserwanty chronią przed zmianami smaku bądź wyglądu (funkcja przeciwutleniająca).
🍀 Niestety jest też druga strona medalu. Jeśli wraz z żywnością je spożywamy -wpływają w taki sposób na nasz organizm,że go konserwują= mumifikują. W Anglii, gdzie ludzie żyją przeciętnie około 70 lat, powstał problem ponieważ ciała osób pochowanych po upływie 50 lat nadal się nie rozkładają. Naukowcy odkryli przyczynę ,a są nią konserwanty.
Przez konserwanty nie możemy żyć zbyt długo, bo komórki nie mają możliwości się odmładzać - a odmładzanie to nic innego jak śmierć starych i narodziny nowych komórek w naszym organizmie. Konserwanty nie dają komórką umierać, nasz organizm nie jest w stanie się w pełni oczyszczać.
Polub post👍 , udostępnij blog 📧 Napisz komentarz
Komentarze