馃崁margaryny 馃崁sztuczne izomery kwas贸w t艂uszczowych 馃崁cholesterol 馃崁mia偶d偶yca 馃崁blaszka mia偶d偶ycowa

馃崁馃崁馃崁Warto 偶eby艣 pozna艂 odpowiedzi na kilka wa偶nych pyta艅 dotycz膮cych margaryn i ich wp艂ywu na nasz organizm馃崁馃崁馃崁

1. Co zawieraj膮 margaryny?

2. Czy warto je  stosowa膰 w codziennej diecie?

3. W jakiej 偶ywno艣ci znajduje si臋 margaryna?

3. Czy w ci膮偶y spo偶ywa膰  i ma艂ym dzieciom podawa膰 margaryny?

3 Czy margaryny dzia艂aj膮  przeciwmia偶d偶ycowo?

4. Czy wiesz,co si臋 dzieje po spo偶yciu ma艂ego batonika cukierniczego, w kt贸rym jest margaryna=sztuczne kwasy t艂uszczowe? 

Margaryny zawieraj膮 w sobie sztuczne kwasy t艂uszczowe. Margaryny s膮 w wyrobach cukierniczych( wafle z kremem, batony) 偶ywno艣ci wygodnej (przetworzonej). 馃ギ馃崺馃崻馃馃嵃 Nie sprzyjaj膮 one zdrowiu naszego naszego organizmu. 

Je艣li margaryn臋= sztuczne kwasy t艂uszczowe spo偶yje kobieta w ci膮偶y dostaj膮 si臋 one r贸wnie偶 do organizmu nienarodzonego dziecka i z bada艅 wynika, 偶e zwi膮zki te ograniczaj膮 rozw贸j m贸zgu i uk艂adu nerwowego oraz wp艂ywaj膮 negatywnie na rozw贸j oka u nienarodzonych dzieci. 

Naukowcy wykazali zwi膮zek mi臋dzy astm膮, alergi膮 u dzieci a spo偶yciem 偶ywno艣ci wygodnej zawieraj膮cej margaryny. 

馃崁Margaryny=sztuczne kwasy t艂uszczowe przyspieszaj膮 powstawanie tkanki t艂uszczowej, wi臋c powoduj膮 u nas oty艂o艣膰.

馃崁Zjedzenie jednego ma艂ego batonika (to 2% energii danej organizmowi w postaci margaryny=sztuczne kwasy t艂uszczowe) zwi臋ksza ryzyko cukrzycy typu 2 o 40%.

馃崁Z bada艅 wynika 偶e sztuczne kwasy t艂uszczowe= margaryny powoduj膮 wzrost poziomu tr贸jgliceryd贸w czyli krew staje si臋 g臋sta, co powoduje wi臋ksze niedotlenie organizmu. 

 馃崁R贸wnie偶 powoduj膮 powstawanie blaszki mia偶d偶ycowej, bo blokuj膮 przemiany naszego wewn臋trznie w  organizmie tworzonego cholesterolu (chodzi o jego estryfikacj臋) i odk艂ada si臋 w postaci blaszki w organi藕mie. 

Polub post馃憤 , udost臋pnij blog 馃摟 Napisz komentarz



Komentarze

Popularne posty z tego bloga