#zakwaszenie #nowotwory #stres #phkwaśne #phzasadowe #phobojętne

🍀Na początek krótkie wyjaśnienie, co to jest ph zasadowe, ph obojętne, ph kwaśne.

🍀Załóżmy, że czysta woda o temperaturze pokojowej ma ph =  7,0 i wszyscy przyjęliśmy, że nazywamy to ph obojętnym. To co ma ph poniżej , uznajemy za kwasy czyli ph kwaśne, a wszystko powyżej 7, uznajemy za zasadę czyli ph zasasowe. Ogólnie wypadkowy bilans kwasowo-zasadowy naszego organizmu powinienem być lekko zasadowy ph ok 7,5.🥰 Tylko procesy zachodzące w organiźmie w takim lekkim zasadowym środowisku są prawidłowe.  Całkowite zakwaszenie powoduje korozję organizmu - rdzewienie , wytrącanie się cholesterolu etc...A ponieważ nasz organizm jest cierpliwy❤️, to często sprawy wynikające z zakwaszenia zaczynają dawać o sobie znać  w okolicy 40stki w formie przewlekłych niedomagań.

🍀Powodów jest wiele.

🍀1.Zła dieta, zbyt dużo produktów bogatych w fosfor, chlor czy siarkę. Warto,żebyś przeanalizował, co stanowi lwią część twojego menu i czy większość to właśnie żywność wysoko przetworzona.

W codziennej diecie ważny jest zrównoważony sposób odżywiania 80/20, czyli 80% produktów zasadotwórczych i 20% produktów kwasotwórczych.A jeśli nie udaje się tego Tobie utrzymać to zawsze przed lub te 2 godz po zjedzeniu warto wypić wodę o lekko zasadowym ph i potencjale energetycznym -70 do - 100 mV. 💧 Odkwaszaj się - obowiązkowo dotyczy to osoby, która ma podejrzenie lub ma jednostkę chorobową nowotwór. W tym wypadku zawsze po zjedzeniu czegoś  o ph kwaśnym lub kwasotwórczego - popijaj wodą o parametrach wspomnianych powyżej.

Die­ta 80/20 jest za­le­ca­na przy mo­cze­niu noc­nym u dzie­ci (ale czasem to tylko jeden z elementów w tym przypadku, który może przynieść ustanie moczenia).

 


BARDZO ZASADOWE
PH 8,5 – 9,0
ŚREDNIO ZASADOWE
PH 7,5 – 8,0
OWOCE kiwi
świeży ananas
gruszki
arbuz
limonka
cytryna
mango
papaja
melon
jasne rodzynki
winogrona
suszone figi
passiflora
suszone daktyle
soki owocowe
awokado
morele (suszone i świeże)
grapefruit
mandarynki
jabłka
morwa
banany
nektarynki
pomarańcze
brzoskwinie
maliny
ciemne rodzynki
świeże figi
agrest
truskawki
owoce drzewka świętojańskiego
świeże daktyle
WARZYWA endywia
pietruszka
szparagi
soki warzywne
groszek
słodkie ziemniaki
kalarepa
kukurydza
marchew
dynia
cukinia
bób
kalafior
kapusta
sałata
brokuły
buraki
ziemniaki ze skórką
papryka
świeży imbir
seler
czosnek
szpinak i inne liście z tej rodziny
szczypiorek
świeża fasola
PRODUKTY ZBOŻOWE lucerna (liście, proszek, kiełki)
SUSZONE OWOCE
surowe migdały
NABIAŁ probiotyki
RÓŻNE agar-agar (substancja żelująca
pozyskiwana z glonów)
napary ziołowe
soda kuchenna
ocet
jabłkowy
przyprawy

 


OBOJĘTNE
PH około 7,0
OWOCE maliny
śliwki węgierki
świeże oliwki
kasztany
czereśnie
WARZYWA ogórek
karczochy
cebula (świeża i suszona)
brukselka
grzyby
bakłażan
piżmian jadalny
pomidory
buraki
por
PRODUKTY ZBOŻOWE owies
płatki śniadaniowe pełnoziarniste
kasza jaglana
komosa ryżowa (quinoa)
jęczmień
muesli
ciecierzyca
ryż niełuskany
soja
groch
soczewica
fasola
SUSZONE OWOCE niesolone pestki słonecznika
orzechy
orzechy nerkowca
makadamia
NABIAŁ mleko
kozie i sojowe
jogurt owczy
ser sojowy
RÓŻNE sól morska
miód
musztarda
oleje (oliwa z oliwek, olej kukurydziany, sojowy itp..)
sezam
pasta sezamowa
fruktoza
BARDZO KWAŚNE
PH 5,0-5,5
ŚREDNIO KWAŚNE
PH 6,0-6,5
OWOCE śliwka wiśniowa zielone banany
surowy kokos
WARZYWA pomidor (gotowany) ziemniaki bez skórki
pikle
MIĘSA wędliny
galaretki
mięsa (wszystkie rodzaje mięs i drobiu)
sosy mięsne
ryby i skorupiaki
PRODUKTY ZBOŻOWE wszystkie gatunki mąki i produkty mączne (chleb, wypieki etc.)
ryż łuskany
kasza manna
przetworzone płatki śniadaniowe
kasza
ryż częściowo łuskany
żyto
pszenica
kasza jęczmienna
chleb pełnoziarnisty
SUSZONE OWOCE wszystkie prażone suszony kokos
NABIAŁ kremy
margaryny
lody
białe sery
masło
mleko (oprócz koziego)
jogurt (oprócz owczego)
śmietana
żółte sery
RÓŻNE sól jodowana
napoje gazowane
alkohol
sztuczne słodziki
cukier (i wszystko, co go zawiera)
produkty mączne
kakaotytońkawa
majonez kupny
ocet
czekolada
czarna herbata
produkty
spożywcze z chemicznymi dodatkami
leki
jajka
keczup
majonez domowy

 Pamiętaj tez ważną zasadę : kwaśny smak nie jest istotny, a ph np. cytryna ma kwaśny smak, ale ph ma zasadowe.

🍀2.Kolejną  przyczyną zakwaszenia organizmu jest stres. 

cdn. 😊

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga