#zakwaszenie #nowotwory #stres #phkwaśne #phzasadowe #phobojętne
Na początek krótkie wyjaśnienie, co to jest ph zasadowe, ph obojętne, ph kwaśne.
Załóżmy, że czysta woda o temperaturze pokojowej ma ph = 7,0 i wszyscy przyjęliśmy, że nazywamy to ph obojętnym. To co ma ph poniżej , uznajemy za kwasy czyli ph kwaśne, a wszystko powyżej 7, uznajemy za zasadę czyli ph zasasowe. Ogólnie wypadkowy bilans kwasowo-zasadowy naszego organizmu powinienem być lekko zasadowy ph ok 7,5.🥰 Tylko procesy zachodzące w organiźmie w takim lekkim zasadowym środowisku są prawidłowe. Całkowite zakwaszenie powoduje korozję organizmu - rdzewienie , wytrącanie się cholesterolu etc...A ponieważ nasz organizm jest cierpliwy
, to często sprawy wynikające z zakwaszenia zaczynają dawać o sobie znać w okolicy 40stki w formie przewlekłych niedomagań.
Powodów jest wiele.
1.Zła dieta, zbyt dużo produktów bogatych w fosfor, chlor czy siarkę. Warto,żebyś przeanalizował, co stanowi lwią część twojego menu i czy większość to właśnie żywność wysoko przetworzona.
W codziennej diecie ważny jest zrównoważony sposób odżywiania
80/20, czyli 80% produktów zasadotwórczych i 20% produktów
kwasotwórczych.A jeśli nie udaje się tego Tobie utrzymać to zawsze przed lub te 2 godz po zjedzeniu warto wypić wodę o lekko zasadowym ph i potencjale energetycznym -70 do - 100 mV. Odkwaszaj się - obowiązkowo dotyczy to osoby, która ma podejrzenie lub ma jednostkę chorobową nowotwór. W tym wypadku zawsze po zjedzeniu czegoś o ph kwaśnym lub kwasotwórczego - popijaj wodą o parametrach wspomnianych powyżej.
Dieta 80/20 jest zalecana przy moczeniu nocnym u dzieci (ale czasem to tylko jeden z elementów w tym przypadku, który może przynieść ustanie moczenia).
BARDZO ZASADOWE PH 8,5 – 9,0 |
ŚREDNIO ZASADOWE PH 7,5 – 8,0 |
|
---|---|---|
OWOCE | kiwi świeży ananas gruszki arbuz limonka cytryna mango papaja melon jasne rodzynki winogrona suszone figi passiflora suszone daktyle soki owocowe |
awokado morele (suszone i świeże) grapefruit mandarynki jabłka morwa banany nektarynki pomarańcze brzoskwinie maliny ciemne rodzynki świeże figi agrest truskawki owoce drzewka świętojańskiego świeże daktyle |
WARZYWA | endywia pietruszka szparagi soki warzywne |
groszek słodkie ziemniaki kalarepa kukurydza marchew dynia cukinia bób kalafior kapusta sałata brokuły buraki ziemniaki ze skórką papryka świeży imbir seler czosnek szpinak i inne liście z tej rodziny szczypiorek świeża fasola |
PRODUKTY ZBOŻOWE | lucerna (liście, proszek, kiełki) | |
SUSZONE OWOCE | surowe migdały | |
NABIAŁ | probiotyki | |
RÓŻNE | agar-agar (substancja żelująca pozyskiwana z glonów) napary ziołowe soda kuchenna |
ocet jabłkowy przyprawy |
OBOJĘTNE PH około 7,0 |
|
---|---|
OWOCE | maliny śliwki węgierki świeże oliwki kasztany czereśnie |
WARZYWA | ogórek karczochy cebula (świeża i suszona) brukselka grzyby bakłażan piżmian jadalny pomidory buraki por |
PRODUKTY ZBOŻOWE | owies płatki śniadaniowe pełnoziarniste kasza jaglana komosa ryżowa (quinoa) jęczmień muesli ciecierzyca ryż niełuskany soja groch soczewica fasola |
SUSZONE OWOCE | niesolone pestki słonecznika orzechy orzechy nerkowca makadamia |
NABIAŁ | mleko kozie i sojowe jogurt owczy ser sojowy |
RÓŻNE | sól morska miód musztarda oleje (oliwa z oliwek, olej kukurydziany, sojowy itp..) sezam pasta sezamowa fruktoza |
BARDZO KWAŚNE PH 5,0-5,5 |
ŚREDNIO KWAŚNE PH 6,0-6,5 |
|
---|---|---|
OWOCE | śliwka wiśniowa | zielone banany surowy kokos |
WARZYWA | pomidor (gotowany) | ziemniaki bez skórki pikle |
MIĘSA | wędliny galaretki mięsa (wszystkie rodzaje mięs i drobiu) sosy mięsne |
ryby i skorupiaki |
PRODUKTY ZBOŻOWE | wszystkie gatunki mąki i produkty mączne (chleb, wypieki etc.) ryż łuskany kasza manna |
przetworzone płatki śniadaniowe kasza ryż częściowo łuskany żyto pszenica kasza jęczmienna chleb pełnoziarnisty |
SUSZONE OWOCE | wszystkie prażone | suszony kokos |
NABIAŁ | kremy margaryny lody białe sery |
masło mleko (oprócz koziego) jogurt (oprócz owczego) śmietana żółte sery |
RÓŻNE | sól jodowana napoje gazowane alkohol sztuczne słodziki cukier (i wszystko, co go zawiera) produkty mączne kakaotytońkawa majonez kupny ocet czekolada czarna herbata produkty spożywcze z chemicznymi dodatkami leki |
jajka keczup majonez domowy |
Pamiętaj tez ważną zasadę : kwaśny smak nie jest istotny, a ph np. cytryna ma kwaśny smak, ale ph ma zasadowe.
2.Kolejną przyczyną zakwaszenia organizmu jest stres.
cdn. 😊
Komentarze