#MlekoKrowie #MlekoMatki #ProduktyMleczne  #RozszczelnienieJelita  #Autoimmunizacja

A tak 馃 mleko krowie/produkty mleczarskie pe艂nowarto艣ciowe warto spo偶ywa膰, bo zawiera aminokwasy rozga艂臋zione oraz siarkowe, bardzo nam potrzebne. Takie aminokwasy rozga艂臋zione (obecne te偶 w serwatce, jak leucyna, izoleucyna, walina) reguluj膮 przep艂yw energii ⚡ z tkanki t艂uszczowej do tkanki mi臋艣niowej 馃挭, czyli wp艂ywaj膮 na zwi臋kszenie masy mi臋艣ni. I generalnie bia艂ka mleka krowiego s膮 istotne dla wzrostu i rozwoju dzieci 馃懚 i m艂odzie偶y 馃弮‍♂️, u senior贸w 馃懘, os贸b po ci臋偶kiej chorobie 馃 i pomagaj膮 w czasie odchudzania 馃.

Kazeina 馃弸️‍♀️ jest trawiona wolno, tworzy skrzep i daje uczucie syto艣ci na ok. 3 godziny ⏳ – to wa偶ne przy odchudzaniu. W kazeinie jest te偶 du偶o biodost臋pnego wapnia 馃Υ, kt贸re reguluje w naszym organizmie wiele spraw, m.in. metabolizm energetyczny 馃敟. St膮d przy zespo艂ach metabolicznych, insulinooporno艣ci, cukrzycy typu 2 馃└, produkty mleczarskie warto spo偶ywa膰, ale pe艂nowarto艣ciowe. Peptydy powstaj膮ce podczas trawienia czy w produktach fermentowanych 馃馃 reguluj膮 dzia艂anie naszego przewodu pokarmowego 馃彞, zwi臋kszaj膮 wch艂anianie aminokwas贸w, minera艂贸w, pierwiastk贸w 艣ladowych 馃И, pobudzaj膮 w jelicie transport p艂yn贸w 馃挧.

Wszystkie pe艂nowarto艣ciowe bia艂ka (r贸wnie偶 z produkt贸w mleczarskich) wp艂ywaj膮 na uk艂ad nerwowy 馃. Szczeg贸ln膮 rol臋 pe艂ni膮 aminokwasy siarkowe 馃, kt贸rych najlepszym 藕r贸d艂em s膮 bia艂ka serwatkowe. Z aminokwas贸w siarkowych jest w organizmie cz艂owieka wytwarzany glutation 馃洝 – jeden z najwa偶niejszych antyoksydant贸w, r贸wnie偶 dla m贸zgu 馃✨. Jego poziom zale偶y od ilo艣ci aminokwas贸w siarkowych i od poziomu witamin B6, B9 i B12 馃崁, obecnych w produktach mleczarskich. Jeden dzie艅 diety bez aminokwas贸w siarkowych, a poziom glutationu spada o 90% 馃搲!

W autyzmie 馃З mamy ten problem, 偶e jest zaburzenie metabolizmu B6, towarzysz膮 mu inne zaburzenia metaboliczne ⚠️, st膮d mog膮 by膰 trudno艣ci z odpowiednim poziomem endogennego glutationu.

Sprawa negatywnego wp艂ywu kazomorfin 馃 jest nierozstrzygni臋ta, bo wci膮偶 nie ma pewno艣ci, 偶e nie s膮 trawione w przewodzie pokarmowym i 偶e rozszczelniaj膮 jelito, a nie przenikaj膮 przez ju偶 rozszczelnione jelito 馃彞. Dlatego nie mo偶na powiedzie膰, 偶e kazomorfiny s膮 bezpo艣redni膮 przyczyn膮 autyzmu 馃З, atopowego zapalenia sk贸ry 馃, cukrzycy typu 1 馃└, alergii 馃ぇ.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga