#MlekoKrowie #MlekoMatki #ProduktyMleczne  #RozszczelnienieJelita  #Autoimmunizacja

A tak 🥛 mleko krowie/produkty mleczarskie pełnowartościowe warto spożywać, bo zawiera aminokwasy rozgałęzione oraz siarkowe, bardzo nam potrzebne. Takie aminokwasy rozgałęzione (obecne też w serwatce, jak leucyna, izoleucyna, walina) regulują przepływ energii ⚡ z tkanki tłuszczowej do tkanki mięśniowej 💪, czyli wpływają na zwiększenie masy mięśni. I generalnie białka mleka krowiego są istotne dla wzrostu i rozwoju dzieci 👶 i młodzieży 🏃‍♂️, u seniorów 👴, osób po ciężkiej chorobie 🤕 i pomagają w czasie odchudzania 🥗.

Kazeina 🏋️‍♀️ jest trawiona wolno, tworzy skrzep i daje uczucie sytości na ok. 3 godziny ⏳ – to ważne przy odchudzaniu. W kazeinie jest też dużo biodostępnego wapnia 🦴, które reguluje w naszym organizmie wiele spraw, m.in. metabolizm energetyczny 🔥. Stąd przy zespołach metabolicznych, insulinooporności, cukrzycy typu 2 🩸, produkty mleczarskie warto spożywać, ale pełnowartościowe. Peptydy powstające podczas trawienia czy w produktach fermentowanych 🥛🦠 regulują działanie naszego przewodu pokarmowego 🏥, zwiększają wchłanianie aminokwasów, minerałów, pierwiastków śladowych 🧪, pobudzają w jelicie transport płynów 💧.

Wszystkie pełnowartościowe białka (również z produktów mleczarskich) wpływają na układ nerwowy 🧠. Szczególną rolę pełnią aminokwasy siarkowe 🥚, których najlepszym źródłem są białka serwatkowe. Z aminokwasów siarkowych jest w organizmie człowieka wytwarzany glutation 🛡 – jeden z najważniejszych antyoksydantów, również dla mózgu 🧠✨. Jego poziom zależy od ilości aminokwasów siarkowych i od poziomu witamin B6, B9 i B12 🍀, obecnych w produktach mleczarskich. Jeden dzień diety bez aminokwasów siarkowych, a poziom glutationu spada o 90% 📉!

W autyzmie 🧩 mamy ten problem, że jest zaburzenie metabolizmu B6, towarzyszą mu inne zaburzenia metaboliczne ⚠️, stąd mogą być trudności z odpowiednim poziomem endogennego glutationu.

Sprawa negatywnego wpływu kazomorfin 🤔 jest nierozstrzygnięta, bo wciąż nie ma pewności, że nie są trawione w przewodzie pokarmowym i że rozszczelniają jelito, a nie przenikają przez już rozszczelnione jelito 🏥. Dlatego nie można powiedzieć, że kazomorfiny są bezpośrednią przyczyną autyzmu 🧩, atopowego zapalenia skóry 🤕, cukrzycy typu 1 🩸, alergii 🤧.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga